Informatie

INFORMATIE > SLECHTHORENDHEID > HOORHULPMIDDELEN > RINGLEIDING > LEIDRAAD VOOR ORGANISATOREN 

Op (culturele) evenementen

Wat is een ringleiding?

Een ringleiding verbetert op een evenement sterk de beleving van bezoekers met een hoorapparaat. Zo’n ringleiding is een lus die in een afgebakende zone of kamer ligt en die verbonden is met een geluidsversterker. Personen met een hoorapparaat of cochleair implantaat (CI) kunnen zo rechtstreeks de versterkte spreker/muziek horen, zonder storende randgeluiden. Een ringleidinglus kan klein (bvb. een kamer) of groot (bvb. een festivalweide) zijn.

 

Soorten ringleiding?

 

De permanente of mobiele ringleiding omsluit een bepaalde zone voor het podium van een concert, festival, theater, … of in een cinemazaal, klaslokaal, auditorium... Deze ringleiding kan zowel definitief ingebouwd worden, als sporadisch geïnstalleerd worden bij losse evenementen.

 

De soundshuttle is een ringleiding die aan een balie wordt geplaatst. De spraak van de baliemedewerker wordt versterkt door de soundshuttle en zuiver naar het hoorapparaat of CI van de slechthorende persoon gestuurd.

De CM1-apparaatjes zijn 1-op-1 ringleidingen. De persoon met een hoorapparaat of CI draagt een kleine ontvanger rond de nek. De spraak van mensen in zijn omgeving wordt via een kleine zender die rond de nek van de spreker hangt (bvb. bij een lezing) of op tafel staat (bvb. bij een groepsdiscussie) zuiver doorgestuurd naar het hoorapparaat.

Do’s en don’ts bij het gebruik van een ringleiding


Wanneer u een ringleiding op uw evenement voorziet is het cruciaal dat bezoekers met een hoorapparaat of CI hiervan op de hoogte zijn. Communicatie hierover gebeurt best via verschillende kanalen: website en flyer van het evenement, website Inter, toegankelijkheidswidget Uit in Vlaanderen…


Ook op de locatie zelf dient gesignaleerd te worden dat en waar er een ringleiding is. Gebruik hiervoor het internationaal aanvaard pictogram (oor doorstreept + T, zie voorpagina)

 

Inventaris


Een ringleiding kan voorzien worden op verschillende soorten evenementen: zowel indoor als outdoor, zowel bij muziek, als bij theater, film, rondleidingen, congressen...

 

Om de informatie over de aanwezigheid van een ringleiding op evenementen of op locaties zo goed mogelijk te verspreiden is er een overzicht opgemaakt van locaties en evenementen met een ringleiding. Via deze link http://www.inter.events/nl/aanbod/ringleiding kunt u de database raadplegen.

 

Om een ringleiding op uw evenement/locatie toe te voegen kunt u contact opnemen met

ringleiding(_AT_)intro-events.be
.

Ringleiding huren of kopen?

U kunt een ringleiding zowel aankopen als huren. Hiervoor kunt u terecht bij:

Intro vzw (toegankelijke evenementen)

  • Leveranciers en hoorcentra (bvb. Veranneman)
  • De provinciale uitleendiensten van Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen (soms gratis)
  • De lokale diensten welzijn, cultuurparticipatie, … van uw stad

 

De kost- en huurprijs van een ringleiding varieert naargelang het soort ringleiding, de duur van de huur, de installatie…

U kunt al een mobiele ringleiding huren vanaf €100.

Subsidiekanalen

 

Bepaalde overheden voorzien subsidies voor de aankoop of huur van een ringleiding. Via deze http://www.inter.events/nl/aanbod/ringleiding vindt u een overzicht van de subsidiekanalen.

 

Contactgegevens


Intro vzw

ringleiding(_AT_)intro-events.be
02/ 465 67 00

Veranneman, 

es(_AT_)veranneman-audio.be

 

 

 
  

© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@slp-gent.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas