Informatie

INFORMATIE > SLECHTHORENDHEID > COCHLEAIR IMPLANTAAT > NUTTIGE INFO > TIPS VOOR OP REIS

Tips voor op reis
Reizen in het algemeen

 • Vraag aan de audioloog van het fittingteam om je fittingmap op usb-stick te zetten. Zo kun je deze meenemen op reis voor het geval er zich problemen voordoen met de programma’s van je cochleaire implantaat. Je fittingmap kan ook via mail doorgestuurd worden.
 • Zoek vooraf even op waar er in de buurt van je vakantiebestemming een vertegenwoordiger van het merk van je cochleaire implantaat te vinden is. Daar kun je terecht om je geluidsprocessor terug te laten afregelen met de gegevens van je persoonlijke usb-stick. Doen er zich toch nog andere problemen voor die je zelf niet kunt oplossen dan kun je contact opnemen met je begeleidende team in België. Vraag aan je audioloog of ze beschikken over een crisisnummer waar je in geval van nood terecht kunt en zet dit telefoonnummer in je mobiele telefoon.
 • Houd rekening met extra zweten en eventueel een hoge vochtigheidsgraad op vakantie. Vergeet dan niet de droogzakjes en droogtabletten te gebruiken. Aan het strand ben je best voorzichtig met water en zand. Afhankelijk van het merk en het type CI kan de geluidsprocessor toch waterbestendig zijn of kun je beschermhoesjes aankopen. Raadpleeg steeds de richtlijnen van de fabrikant.

Reizen met het vliegtuig

 • Stop de reserveonderdelen in je handbagage. Er is dan minder kans op beschadiging. De scanners van de handbagage zijn bovendien minder sterk dan deze van de vaste bagage, wat de kans op storing beperkt.
 • Meld bij de veiligheidscontrole eventjes dat je een cochleair implantaat draagt. Zorg ervoor dat je ter verantwoording je CI-pasje bij hebt.
 • Je mag met je implantaat zonder problemen door de metaaldetector wandelen. Je merkt alleen een gezoem als je apparaat op de T-stand staat.
 • De hostess kan vragen om je geluidsprocessor even uit te zetten tijdens het opstijgen en het dalen om de technische apparatuur van het vliegtuig niet te storen. Reis je alleen, laat de hostess dan even weten dat je de instructies via de luidsprekers mogelijks niet kunt verstaan.
 • Zorg er ook voor dat je reserveonderdelen en voldoende batterijen meeneemt. Indien je oplaadbare batterijen gebruikt, vergeet dan de oplader en de eventuele adapter voor het stopcontact niet.
 • De werking van de geluidsprocessor kan gestoord worden door statische elektriciteit. Statische elektriciteit ontstaat bijvoorbeeld door het glijden over een plastieken glijbaan (bij kinderen), door bij vriesweer de auto aan te raken … . Deze storing kun je opheffen door de CI eenvoudigweg even uit en aan te schakelen. Specifieke informatie vind je in de handleiding van het implantaat.

Reizen met de auto

 • In een lawaaierige omgeving zoals in de auto, kan een FM-systeem een interessant hulpmiddel zijn om met je medereizigers te kunnen communiceren.
 • Stel de spraakprocessor niet bloot aan extreme temperaturen (-20° of +50°). Laat de spraakprocessor in de zomer dus niet in je auto liggen als die in de zon staat.


Bron: CAR Sint-Lievenspoort (2014) wegwijs in horen met een cochleair implantaat,brochure, CAR Sint-Lievenspoort, Gent
  

© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas