Toegankelijkheid
Smartphone

iOS

De iPhone heeft een aantal opties voor gebruikers met een gehoorbeperking. Zo kan je bijvoorbeeld video’s laten voorzien van ondertiteling, stereo geluid omzetten naar mono geluid en het geluidsniveau aanpassen. Een inkomende melding geeft normaal gesproken een geluid, maar je kunt ook instellen dat je camera gaat flitsen. Deze mogelijkheden zijn eenvoudig in te stellen.

-   Open de instellingen-app

-   Druk op ‘Algemeen’

-   Druk op ‘Toegankelijkheid’

-   Onder het kopje ‘Horen’ activeer je de flitser als doorgeefluik
    voor notificaties en verander je stereo geluid in mono geluid.
    De ondertiteling zet je aan onder het kopje ‘Media’, waar je op ‘Ondertiteling en bijschriften’ klikt.

Android

In vergelijking met iPhone heeft Android minder mogelijkheden voor dove en slechthorende personen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de cameraflitser af te laten gaan bij een melding. De reden hiervoor is dat niet alle Android smartphones een cameraflitser hebben.

Windows

Deze smartphone heeft de minste mogelijkheden voor dove en slechthorende personen. Microsoft is er wel druk mee bezig maar op dit moment is er nog weinig beschikbaar. De kans bestaat dat de opvolger van de Windows Phone 8 meer mogelijkheden heeft.

Je kan wel een ondertiteling aanzetten onder het instellingenmenu bij ‘toegankelijkheid’. Voor Android zijn er wel apps beschikbaar die het gebruik voor dove en slechthorende personen verbeteren.

App ’s

  • Tap Tap: helpt met horen (iOS-app)

De app Tap Tap helpt bij het horen van geluiden. Een dove/slechthorende persoon hoort de deurbel niet, maar Tap Tap wel. Deze app geeft dan een visuele melding, zodat het rinkelen van de bel toch overkomt.

  • Light Flow Lite (Android app)

Heeft je smartphone een LED-lampje? Benut ‘m dan volop met Light Flow. Deze app koppelt een kleur aan een app. Is het LED-lampje rood? Dan word je gebeld of heb je een gesprek gemist, om maar een voorbeeld van de mogelijkheden te geven.

Apps als hulpmiddel bij omzetting van gesproken naar geschreven taal.

  • Dragon:

De ontwerpers raden zelf hun systeem niet aan voor vergaderingen en dergelijke. De programma’s zijn vooral gericht op 1 spreker en worden afgestemd op de stem van die persoon. De sprekers moeten ook getraind zijn om zo te spreken dat de programma’s correct kunnen werken. Er worden ook nergens slechthorenden en doven vermeld als specifieke doelgroep voor hun software.

Test: De vertaling is heel accuraat, maar er worden geen leestekens gebruikt als dit niet ‘gedicteerd’ wordt. Nog uit te proberen bij meerdere sprekers, maar dragon kan geen stemmen van elkaar onderscheiden.

Voordeel: De app ‘Dragon Speech’ is gratis, dus de patiënt kan deze al uitproberen op haar smartphone/tablet en zo beslissen of ze graag de hardware wil aankopen.

Demo’s gebruik:

http://www.nuance.com/for-individuals/by-product/dragon-for-pc/how-to-demos/index.htm


Je kan deze software bestellen mits betaling. Indien je niet tevreden bent, wordt de kost volledig terugbetaald.

  • Earfy

Deze app lijkt gericht op slechthorenden en doven. De Earfy-app zet spraak om in tekst. De tekst wordt direct weergegeven als ondertiteling tijdens een gesprek. Gebruikers van de app, zoals doven en slechthorenden, zien wat er gezegd wordt. Hierdoor kunnen ze beter deelnemen aan gesprekken. Earfy is te gebruiken op apparaten (tablet of smartphone) die draaien op Android 4.0 of hoger.

Overal te gebruiken dankzij eenvoudige installatie op een smartphones en tablets.

Uitbreidbaar met externe microfoons en displays (zoals glasses).

  • Deaf – Hearing chat device H

Dit is een app waarbij tijdens telefoongesprekken spraak naar tekst wordt omgezet. De app werkt via bluetooth. Beide toestellen moeten over de app beschikken.

https://play.google.com/store/apps/details?id=g.example.android.BluetoothChat&hl=nl

  • Evernote

Lijkt een handige app voor allerlei werkgerelateerde zaken, inclusief spraak-naar-tekst omzetting.

Nadeel: Niet gratis uit te proberen (€5 premium)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evernote&hl=nl

Volgende apps zouden voor Android beschikbaar zouden moeten zijn:

 

 

  • Speechnote

 

  • Speech to text notepad

 

Spraakherkenning Notepad
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.heycloud.speakmemo&hl=nl
  

© copyright Ahosa vzw - Sint-Lievenspoortstraat 117 - 9000 Gent - Tel.: +32 (0)9/268.26.26 - ahosa@sintlievenspoort.be
Webdesign - Logo - Huisstijl - Pc-problemen - www.letscommunicate.be Sint-Niklaas